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Reading Between the lines 

 

ADA Edition: 

 
Centered Toilet Flush Controls…Privacy Curtains vs. Door Clearances…Showers that 
Aren’t Showers… 
 
Interpretations: 
All of the answers are not in the codes and standards. I’m sure that you all have encountered 
those situations where the CBC and ADAS don’t actually address your situation, and you 
ultimately need to render an opinion. In my professional life at Sutter Health I am blessed to have 
a group of 10-15 CASps that are actively involved in our Sutter projects, including some of the 
very best and brightest. I’d like to share with you a small sampling of our discussions as an 
example of what we have found to be useful.   
 
Please understand that the following discussions are not an attempt to be the final word on 
specific code questions, but rather, they are an example of the necessary interpretations that one 
must make in our field. As always, one must consult with the building officials in your jurisdiction 
and possibly the US Access Board and other resources for specific project guidance. 
 
Centered Flush Controls. 
 
11B-604.6 Flush controls. Flush controls shall be hand operated or automatic. Hand operated 
flush controls shall comply with Section 11B-309 except they shall be located 44 inches (1118 
mm) maximum above the floor. Flush controls shall be located on the open side of the water 
closet except in ambulatory accessible compartments complying with Section 11B-604.8.2. 
 

 
Question: Does a ‘centered’ flush control satisfy the requirement to be located on the ‘open side’ 
of a toilet? 
 
In our access specialist discussion group, we wrestled with this question, noting that the codes 
and standards appear to have been written with the assumption that a flush control will always be  
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a conventional side-mount, and never really contemplated the possibility of a center-mount 
location.  
 
Practical Issues:  
From a practical standpoint, we wondered if there was a significant difficulty in reaching the center 
mount, and concluded that when one has transferred back to a wheelchair, it seems to be within 
a reasonable side-reach.  
 
The letter of the code: 
In a somewhat coy approach, we reasoned that if one could push on the half of the button that is 
on the ‘open’ side, and operate it without exceeding 5 pounds of force, then we could honestly 
maintain that the center-flush device does indeed comply with accessibility requirements.  
 
US Access Board Renderings: 
It was further noted that the US Access Board figures for correctional facilities shows a center-
flush device. While this may not be an iron-clad argument, it does provide some degree of comfort. 
 

 
 
(Rendering from US Access Board ADA.gov) 
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Privacy Curtains vs. Door Clearances: 
 
11B-404.2.4 Maneuvering clearances. Minimum maneuvering clearances at doors and gates 
shall comply with Section 11B-404.2.4. Maneuvering clearances shall extend the full width of the 
doorway and the required latch side or hinge side clearance. 
 

   
In the case of privacy curtains, medical or otherwise, there is a legitimate question about 
compliance to door maneuvering clearance requirements. Is it ok to have a privacy curtain cut 
across a required clear area? Does it matter how heavy / thick the curtain is? Does the code 
address this anywhere? 
 
My experience has been that it is simply a matter of interpretation because the code doesn’t really 
address this issue in a direct way.  
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As our brain-trust of access specialists discussed the issue, we eventually came to a consensus 
on two points: 

1. We reasoned that it is ok for the curtain to cut across the door maneuvering clearance 
area, as long as it can be moved out of the door maneuvering area, and leave us with a 
full, compliant maneuvering area. 
 

2. We reasoned that it is not ok to have the curtains stack in an area that is in the required 
door maneuvering clearance. This is certainly a matter of interpretation, and no guarantee 
that a building official will agree with us. Nonetheless, we felt that it is prudent and 
reasonable. 
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Showers that Aren’t Really Showers:  
 
11B-213.3.6 Bathing facilities. Where bathtubs or showers are provided, at least one bathtub 
complying with Section 11B-607 or at least one shower complying with Section 11B-608 shall be  
provided. Where two or more accessible showers are provided within the same functional area, 
at least one shower shall be opposite hand from the other or others (that is, one left-hand controls 
versus right-hand controls).   
 

 
 
How does one resolve code compliance for showers that are designed for assisted showering 
such as at medical care and / or decontamination showers? The logical starting point of Code 
Section 11B-213.3.6 may not make a lot of sense. A medical-assistance shower actually requires 
space around the patient to physically clean and bathe the patient. Trying to apply the 
requirements of 11B-608 would result in a shower room that is un-usable for medical assistance. 
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Our group of access specialists considered this topic recently and concluded that while the sign 
outside of the room calls it a ‘shower’, it is really not a shower in our context of access compliance. 
We concluded that it might be better to apply the standards of a medical procedure room, which 
requires a 36” aisle along the full-length of both sides of the procedure table (11B-805.4.1). It 
admittedly requires a little nudge to make it fit, but in the opinion of our access specialist group, it 
makes far greater sense than applying the 11B-608 requirements. 
 
Fortunately, in consultations with OSHPD, this is the way they would look at the same situation. 
 
 
Again, the biggest take away from these examples is this; interpretations are inevitable in our 
field, and there will always be disagreements on the ‘best’ interpretation for a given situation.   
 
What makes me most uncomfortable is when I run into a building official that wants to apply the 
code in a ‘black and white’ manner, on the assumption that no interpretations are necessary 
because ‘all of the answers are in the code’. Personally, I think it is more like 95% of the answers 
are in the code, and the other 5% is up to interpretation. 


